Visste du att ammoniumklorid, även kallat salmiak, är den "hemliga" ingrediensen som ger lakrits sin salta smak? Det är tack vare denna råvara som vi får kalla det saltlakrits – en klassisk favorit hos många lakritsälskare!
Ammoniumklorid är ett vitt kristallint salt som bildas genom en reaktion mellan ammoniak och saltsyra. Namnet ”salmiak” kommer ursprungligen från det latinska ordet för “ammonsalt” och det är ett sedan länge välkänt ämne i både hushåll och industri.
Vi älskar salmiak och här nedan kommer några roliga och smarriga tips på hur du kan använda din salmiak.
Doppa godis: Ge ditt favoritgodis en extra salt och intensiv twist.
Smaksätta chips: Perfekt för att skapa egna saltlakritschips – unikt och supergott!
Glass: Testa att smaksätta vanilj- eller chokladglass med en nypa salmiak för en ny favoritdessert.
Drinkar: Addera en överraskande lakritston i cocktails eller mocktails.
Möjligheterna är många och riktigt smarriga! Prova dig fram och låt kreativiteten flöda.
Varning! Ammoniumklorid. Orsakar allvarlig ögonirritation. VID FÖRTÄRING: Vid obehag, kontakta GIFTINFORMATIONSCENTRALEN eller läkare. VID KONTAKT MED ÖGONEN: Skölj försiktigt med vatten i flera minuter. Vid bestående ögonirritation: Sök läkarhjälp.
Ammoniumklorid (salmiak) av livsmedelskvalitet.
NÄRINGSVÄRDE
Fett | 0 g |
- varav mättat fett | 0 g |
Kolhydrater | 0 g |
Fibrer | 0 g |
Protein | 0 g |